SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

Lívia Bizubová

317MSR_s_057_resize 417MSR_s_104_resize

plávanie

Priam exelentne vstúpila do novej sezóny plavkyňa Osemročného športového gymnázia v Trenčíne – Lívia Bizubová.

Lívia je žiačkou našej školy od roku 1999, keď v septembri sadla do lavíc ako „primanka“-piatačka a začala s prvými tréningami vo vode. Spočiatku patrila medzi priemerných plavcov, ale už v sekunde-šiesty ročník- prenikol jej talent a hlavne veľká chuť víťaziť. Pod dohľadom trénerky Pšenkovej začala žať prvé úspechy na majstrovstvách Slovenska. Neustála chuť po víťazstvách ju posunula v kvarte-ôsmy ročník- až na Majstrovstvá Európy juniorov vo Veľkej Británii – Glasgowe v júli 2003. Na týchto pretekoch začala zbierať svoje prvé medzinárodné skúsenosti. Vo svojich disciplínach 50m a 100m kraul sa umiestnila na 10.a12. mieste.

Ako juniorská reprezentantka Slovenska absolvovala nespočetne veľa medzinárodných štartov, ktoré jej dávali predpoklad,aby z nej vyrástla veľká plavkyňa. Prechodom na druhý stupeň gymnázia už pod vedením reprezentačného trénera Pastierika, vytvorila svoje prvé slovenské rekordy a to v disciplíne 50m motýlik. Škoda, že od konca prvého ročníka až do polovice druhého mala zdravotné problémy, ktoré ju v jej výkonnostnom raste trochu zabrzdili. Avšak jej chuť opäť víťaziť a stáť na najvyššom stupni jej pomohli ku skorému návratu do bazéna. Tu už pod vedením trénerky Pastierikovej sa jej ako seniorke podarilo začleniť do širšieho reprezentačného výberu.

V dňoch 13.-15.5.2005 sa uskutočnili medzinárodné školské majstrovstvá šesťčlenných družstiev v plávaní Swim cup ISF v Palma de Mallorce za účasti všetkých plavcov z 19 krajín – Andora, Nemecko, Česko, Čína, Španielsko, Čína-Taipei, Izrael, Turecko, Taliansko, Lichtenstein, Luxemburg, Slovensko, Belgicko-Flandersko, Irán, Francia, Bulharsko, Anglicko, Maďarsko,Švédsko. Najväčšiu radosť nám urobila Bizubová Lívia na 50m motýlik, ktorá si svoju pozíciu 1.miesta z rozplávb obhájila .Bol to krásny pretek tejto pretekárky, ktorá od samotného štartu bola stále na čelnej pozícii. Svojím osobným rekordom spravila veľkú radosť celej našej výprave.

Na medzinárodných pretekoch v Krakowe 15.-16.10.2005 na 50m motýlik časom 28,54 si vytvorila osobný rekord a skončila v silnej medzinárodnej konkurencii na 2.mieste a na 50m kraul časom 26,99 na 3.mieste. Zároveň bola vyhlásená za najlepšiu zahraničnú pretekárku.

Jej športové úspechy si všimli aj na ministerstve školstva. Pri príležitosti dňa študentov 17.11. jej minister školstva p.Fronc odovzdal pamätný list Svätého Gorazdu, za reprezentáciu Slovenskej republiky a zisk prvého miesta na Svetovom pohári študentov stredných škôl na Mallorke. Lívia bola pozvaná aj pri príležitosti ocenenia študentov za dôstojnú reprezentáciu Slovenskej republiky na medzinárodných olympiádach a športových súťažiach v roku 2004-2005 pod záštitou ministerstva školstva Slovenskej republiky,kde dňa 21.11. z rúk ministra školstva prevzala hodnotnú vecnú cenu.

Veríme, že toto nebol koniec jej všetkým úspechom a oprávnene patrí do slovenskej reprezentácie, kde sa tento rok bude pokúšať nominovať na Majstrovstvá Európy seniorov, ktoré budú v júli v Budapešti.