SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

VOJENSKÝ KONFLIKT „ZAMIEŠAL KARTY“ AJ ORGANIZÁTOROM MAJSTROVSTIEV SVETA

    logo JPG

Vojenský konflikt, ktorý sa v Európe rozhorel  24. februára 2022, po napadnutí Ukrajiny vojskami Ruskej federácie, má už svoj odraz aj v príprave organizácie nadchádzajúcich  Medzinárodných  školských majstrovstiev  ISF v cezpoľnom behu, ktoré sa uskutočnia v športovom areáli na Štrbskom Plese v termíne od 22. do 27. apríla 2022. Viaceré krajiny, napríklad Taliansko, alebo Čína sa už z podujatia definitívne odhlásili, ďalšie krajiny, ako  Alžírsko, Maroko či Uganda zatiaľ so svojimi prihláškami vyčkávajú. Momentálne tak majú organizátori na stole prihlášky z trinástich krajín sveta, včítane slovenskej reprezentácie.

     Vzhľadom na blížiaci sa termín podujatia zasadal organizačný výbor pod vedením svojho predsedu Romana Králika 8. marca 2022 v bežeckom areáli na Štrbskom Plese, aby sa   priamo v  mieste pretekov doladili posledné úlohy. A tak sa vzhľadom na počet prihlásených krajín otvárací ceremoniál podujatia uskutoční na Námestí MS 1970 pred hotelom FIS, kde pri Bráne borcov prebehne aj slávnostný akt vztyčovania vlajok. Prekonzultovali sa aj možnosti výberu náhradných bežeckých tratí v prípade, že koncom apríla bude na bežeckých lyžiarskych tratiach na Štrbskom Plese ešte veľmi vysoká snehová pokrývka.

     Organizačný výbor sa v ostatných dvoch mesiacoch sústredil na domácu i medzinárodnú propagáciu tohto podujatia, najmä prostredníctvom samostatnej webovej stránky isfcc.sass.sk, ktorá je spoločne v slovenskom i anglickom jazyku a je prepojená nielen na webovú stránku ISF, ale aj na FB a Instagram, aby sa informácie dostali k čo najširšiemu okruhu záujemcov.  Aktualizovaný bulletin majstrovstiev bude vydaný bezprostredne pred začiatkom podujatia. V roku 2022 budú vydané spolu až tri tlačové správy s najaktuálnejšími informáciami o priebehu prípravy tejto športovej akcie. Bol stanovený aj termín tlačovej porady pred začiatkom majstrovstiev priamo na Štrbskom Plese, táto sa uskutoční o 16.00 v hoteli Patria 21. apríla 2022, kde bude „hlavné sídlo“ celého podujatia.

     V uplynulých dňoch organizačný výbor predložil Medzinárodnej federácii školského športu na odsúhlasenie aj všetky návrhy interiérových i exteriérových propagačných nosičov /transparentov, banerov, identifikačných kariet, vlajočiek, roll-upov a účastníckych tričiek/, ktoré budú používané na Štrbskom Plese počas celých majstrovstiev sveta. Majstrovstvá navštívi aj ambasádor podujatia, olympijský víťaz z LOH z Pekingu v chôdzi a terajší náčelník armádneho športového strediska v Banskej Bystrici Matej Tóth, ktorý osobne aj odštartuje Štafetu priateľstva, ktorá sa uskutoční 26. apríla 2022.

     Akreditačné centrum majstrovstiev bude otvorené v priestoroch Vatra klubu v hoteli Patria od 21.apríla 2022, kedy prídu už prvé výpravy a to z Mexika a Izraela. Už deň predtým však na Štrbské Pleso cez Viedeň dorazia štyria technickí delegáti ISF, pretože spoločným organizátorom podujatia je Slovenská asociácia športu na školách a Medzinárodná federácia školského športu. Slovenská výprava príde na Štrbské Pleso 22. apríla 2022, jej zloženie bude jasné po opakovanej kvalifikácii na tieto majstrovstvá sveta, ktorá sa uskutoční v stredisku Látky 15. marca 2022. Školy z celého Slovenska mali možnosť prihlásiť do tejto kvalifikácie svoje 6-členné družstvá chlapov a dievčat.

     V záverečnej etape prípravy sa organizačný výbor majstrovstiev rozšíril aj o viacerých nových členov, nás teší, že sú medzi nimi aj mnohí bývalí vynikajúci slovenskí športovci a reprezentanti. K Matejovi Tóthovi, zlatému olympionikovi v chôdzi z Tokia a trojnásobnej olympioničke v behu na lyžiach Ľubomíre Iľanovskej - Balážovej pribudol aj Pavol Hurajt, olympijský medailista v biatlone z Vancouveru, k viacnásobnej československej rekordérke v skoku do diaľky a v behu na 100 metrov Eve Murkovej pribudol aj Ján Tomko, rodák zo Štrby a bývalý vynikajúci šprintér a dlhoročný československý rekordér v behu na 200 metrov a Ľuboš Malinák, svetový šampión v klasickej kulturistike. Celý kolektív organizačného výboru je pripravený vytvoriť pre všetkých mladých športovcov, ktorí pricestujú na Štrbské Pleso, nielen najlepšie podmienky na športové zápolenie v duchu fair  play, ale aj množstvo nezabudnuteľných zážitkov z návštevy nášho regiónu.

Tlačovú správu pripravili Andrea Ristová a Peter Chudý