SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

Pavel Borguľa

Narodený 12. apríla 1940
v Zvolenskej Slatine. 

Zomrel 17. októbra 2007
v Krupine.

 

Narodil sa 12.apríla 1940 vo Zvolenskej Slatine. Jeho detstvo sa podobalo tisícom „povojnových detí“- síce chudobné, ale napriek tomu šťastné, sprevádzané neustálym pohybom, dobrodružnými výpravami do prírody, hrami na jánošíkovcov či partizánov. V škole hrával futbal, hokej i stolný tenis - skrátka všetko, čo sa v športe na škole robilo. V roku 1957 získal Sokol Zvolenská Slatina titul Majstra  okresu v stolnom tenise a najmladšiemu Pavlovi Borguľovi bolo udelené čestné uznanie za výborné výkony v majstrovskom kolektíve.    

Po skončení  Pedagogickej školy v Krupine, začína práve v tomto meste  napĺňať svoje životné poslanie učiteľa - telocvikára. Najskôr ako učiteľ  I. Základnej   deväťročnej školy a potom ako pracovník Domu pionierov. Jeho  nadšenie pre mládežnícky šport však bolo cítiť aj neskôr, keď pracoval v riadiacej funkcii - ako riaditeľ  Osobitnej školy v Hontianskych Nemciach.

Pavel Borguľa bol zástancom dôsledného vypracovania metodiky telesnej výchovy a kvalitného poznania pravidiel športových hier. „Učiteľ musí poznať pravidlá najlepšie zo všetkých“ - zdôrazňoval neraz svojim mladším kolegom .

Práve jeho dôslednosť a presadzovanie zásady všestrannosti boli základom vynikajúcich úspechov jeho zverencov vo volejbale, futbale, atletike, stolnom tenise či gymnastike. Počas pôsobenia v Hontianskych Nemciach sa jeho žiaci prebojovali v stolnom tenise až na majstrovstvá Európy  žiakov s mentálnym postihnutím a viacerí jeho zverenci súťažili na Majstrovstvách Slovenska vo Vysokých Tatrách. 

V zime neraz trávil celé noci na dvore svojej školy pri vytváraní ľadovej plochy a cez deň obsluhoval lyžiarsky vlek. V lete zasa pripravoval svojich žiakov na súťaže a popritom trénoval  mladých futbalistov v Bzoviku. Jeho energia a nadšenie pre šport - najmä ten školský a mládežnícky - boli jednoducho nevyčerpateľné. A to spolu s úžasnou oblúbenosťou  bolo to, čo priťahovalo všetkých v jeho okolí k športu. Aj preto Pavol Borgaľa patrí do SIENE SLÁVY SLOVENSKÝCH TELOCVIKÁROV. 

Veľmi dlhý by bol výpočet organizátorských počinov Pavla Borguľu. Stal sa dušou prakticky všetkých športových súťaží v regióne. Človek s úžasnými organizačnými schopnosťami. Bol spoluzakladateľom volejbalového  turnaja pedagogických zamestnancov v okrese Krupina, ktorý je v súčasnosti známy ako „STIERANKOV MEMORIAL“. Pričinil sa tiež o vznik tradičnej súťaže DETSKÁ VŠESTRANNOSŤ a tesne pred odchodom do dôchodky spolu so svojimi priateľmi založil volejbalové družstvo, s ktorým sa zúčastnili turnajov nielen v Krupine, ale aj v Prešove, Banskej Bystrici či Zvolene. Nie náhodou sa tradičný 1.májový turnaj vo volejbale každoročne koná ako MEMORIÁL  PAVLA BORGUĽU.

    Screenshot 88    

    logo demi sport 01     brimo party stan 01

    reklama proschool 01      reklama pax tour