SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

Lukáš Deneš

120image002

futbal

SAŠŠ-ka – objaviteľka Lukášovho talentu

Lukáš Deneš má 19 rokov a pochádza z Púchova. Absolvoval Základnú školu na Gorazdovej ulici , neskôr prestúpil do športovej triedy na ZŠ Komenského.
V Centre voľného času Včielka v Púchove pri OR SAŠŠ začal ako účastník mnohých športových súťaží okresného, krajského i celoslovenského charakteru. Bol členom atletického oddielu, zúčastňoval sa akcií organizovaných SAŠŠ a reprezentoval školu v mnohých športoch. Absolvoval množstvo memoriálov, crossov, atletickú latku, kde získal popredné umiestnenia. Ako 8-ročný začal vo futbalovej prípravke v Púchove. Už tu sa prejavil jeho talent, a tak kombinoval atletiku s futbalom. Základy dostával od svojho staršieho brata Petra a veľkou oporou mu boli tiež rodičia – ešte stále aktívni športovci. Mama získala na školských majstrovstvách Slovenska organizovaných SAŠŠ-kou 2 zlaté medaile v kategórii veteránov. Obaja rodičia sú niekoľkonásobní majstri SR v behoch na dráhe. Staršia sestra takisto získala najvyššie ocenenie majsterky SR v atletike v kategórii mladších žiačok.
Na ZŠ sa Lukáš zúčastňoval hlavne futbalových turnajov v rámci SAŠŠ. Vzorne reprezentoval školu na školských majstrovstvách SR v malom futbale starších žiakov, kde mu SAŠŠ-ka v roku 2003 udelila diplom za najlepšieho hráča. Postupne si ho začali všímať aj vďaka účasti na rôznych turnajoch poriadaných nielen SAŠŠ, ale i ŠK Matadorom, rôzni tréneri i manažéri. Už ako 14-ročný sa tak dostal do reprezentácie SR. Tu sa začal rozvíjať jeho talent. Postupne sa zúčastňoval reprezentačných medzinárodných turnajov a medzinárodných priateľských zápasov. Spolu odohral viac ako 30 reprezentačných zápasov napr. v Rakúsku, Česku, Poľsku, Ukrajine, Holandsku, Belgicku, Severnom Írsku, Izraeli, Andore, Španielsku a Rusku. Na medzinárodnom turnaji v auguste 2005 v Nymburku získali ako mužstvo 1. miesto, keď vo finále porazili Švédsko. Na memoriáli Baníkova v Kyjeve skončila reprezentácia na 3. mieste aj vďaka Lukášovi, keď strelil pre Slovensko tretí gól. V Rusku, konkrétne v Petrohrade, získali 2. miesto po tom, ako vo finále podľahli súperom z Nemecka.
Lukáš sa zúčastnil aj kvalifikácie ME 17-ročných v Severnom Írsku. V minulosti prejavili oňho záujem kluby ako Derby County z Anglicka, kde sa absolvoval týždennú stáž, ale i kluby Grodzisk Poľsko, Marila Příbram, Zenit Petrohrad z Ruska, či klub z Holandska. V lete roku 2007 reprezentoval Slovensko v Izraeli na turnaji hráčov do 19 rokov o postup na ME.
Od roku 2006 má podpísanú profesionálnu zmluvu s MŠK Ružomberok, kde na jar odohral prvú dorasteneckú ligu. Počas letnej prípravy ho postihlo zranenie, s ktorým v súčasnosti bojuje, aby mohol zimnú prípravu absolvovať už v Ružomberku.
Jeho najväčším vzorom je brazílsky futbalista Ronaldinho z FC Barcelony. V budúcnosti by chcel byť profesionálnym trénerom, aby aj na Slovensku vyrástli pod jeho vedením futbalové hviezdy. Chcel by naďalej vzorne reprezentovať Slovensko a rozvíjať svoj talent. Veľa vďačí SAŠŠ, kde dostal krídla a chuť športovať. Preto chce svojimi výkonmi poďakovať tejto organizácii, podporujúcej šport detí, mladých i dospelých.